Review Western Digital My Cloud Mirror – cloud personal și dublă protecție pentru fișiere

Publicat: 15/09/2014, 11:56
Actualizat: 11/01/2020, 01:15

My Cloud Mirror se adresează clienților care doresc dublă protecție pentru date. Sistemul celor de la WD dispune de două hard disk-uri, fiecare cu capacitate de 2 TB (în total 4 TB). Utilizatorul are acces la 2 TB în configurația implicită RAID 1, deoarece al doilea hard disk este folosit pentru a face o copie de siguranță (mirroring) la tot ceea ce se încarcă pe dispozitiv. Astfel, în cazul în care unul din cele două hard disk-uri cedează, datele sunt în siguranță pe celălalt. În configurația RAID 0, utilizatorul are acces la toată capacitatea de 4 TB și la o viteză de transfer superioară, însă riscă pierderea datelor în caz de accident. Recomand folosirea My Cloud Mirror în configurația RAID 0 după realizarea unei copii de siguranță sau în cazul în care My Cloud Mirror este folosit doar ca dispozitiv de backup pentru datele stocate pe un al doilea dispozitiv (hard disk-ul computerului sau un serviciu cloud).

Modelul este disponibil în trei versiuni, cu capacitate de 4, 6 și 8 TB. După cum am spus, funcția de mirroring, activată implicit, înjumătățește capacitatea de stocare disponibilă.

DESIGN. Designul este reușit. Carcasa modelului testat este realizată din plastic alb, iar pe partea de sus există un capac perforat care se poate deschide pentru a oferi acces la cele două hard disk-uri. Acestea pot fi scoase și înlocuite în caz de nevoie. Partea de sus și cea de jos sunt perforate pentru ventilație. Deși l-am folosit 24/7, dispozitivul nu s-a încălzit. În față sunt trei becuri LED, unul care indică conectarea la priză și două pentru fiecare disk.

My Cloud Mirror folosește două hard disk-uri WD Red de câte 2 TB, concepute pentru a funcționa 24/7.

SETARE. Dispozitivul vine cu un scurt ghid de instalare în cutie. Acesta este intuitiv, iar procesul nu ar trebui să-i dea bătăi de cap nici măcar unui utilizator puțin familiarizat cu sistemele NAS.

Prima dată se conectează dispozitivul, prin intermediul unui cablu Ethernet (Gigabit), care vine în cutie, la router. Apoi se conectează la priză. Se merge apoi la o adresă indicată în ghid de unde se descarcă programele necesare. În timpul procesului de instalare se activează și funcția de cloud personal, prin intermediul căreia utilizatorul poate accesa datele de oriunde și de pe orice dispozitiv (computer, smartphone, tabletă). În timpul procesului de instalare vor apărea mai multe scurtături pe ecran. Una care duce direct în interfața web de administrare, una care deschide serviciul WD My Cloud, iar alta duce la directorul Public.

Pentru atașarea și identificarea în rețea a dispozitivului de stocare există un al treilea program. Acesta va crea, în My Computer, partiții pentru NAS pe care utilizatorul le poate folosi la fel ca pe cele ale computerului.

Pentru a acesa cloudul personal, utilizatorul nu are la dispoziție un director creat local pe computer (cum este în cazul Dropbox, Box sau OneDrive), ci administrarea fișierelor se face prin intermediul aplicației WD My Cloud. De aceea, cloud-ul nu poate fi accesat atunci când nu există conexiune la internet. Ar fi fost ideal ca WD să creeze un sistem de sincronizare a fișierelor similar cu cel din Dropbox.

În interfața de administrare web setările se fac cu ușurință, deoarece aceasta este curată și intuitivă. Butoanele sunt mari, iar meniurile aerisite. De acolo utilizatorii pot dezactiva funcția de mirroring RAID 1 și trece pe RAID 0, iar cele două disk-uri vor funcționa ca unul singur, sau activa funcția Auto-Rebuilding, în cazul în care unul din disk-uri a cedat și a fost înlocuit. Asta înseamnă ca datele de pe hard disk-ul „sănătos” vor fi clonate pe cel nou.

APLICAȚII MOBILE. Sunt disponibile două aplicații mobile pentru My Cloud Mirror, compatibile cu sistemele de operare mobile Android și iOS. Este vorba de WD My Cloud și WD Photos. Prima permite accesul de la distanță la datele stocate în cloud-ul personal, iar a doua oferă backup automat la imaginile de pe smartphone sau tabletă. Cele mai bune performanțe sunt obținute atunci când dispozitivul mobil se află în rețeaua Wi-Fi a routerului la care este conectat NAS-ul.

PERFORMANȚE. Terminalul dispune de un procesor de 1,2 GHz și de 512 MB memorie RAM. În testele mele, viteza medie de scriere oferită de Western Digital My Cloud Mirror a fost de 66 MBps, iar cea de citire de 58 MBps. Acestea sunt performanțe foarte bune, însă cred că ar fi fost și mai bune dacă dispozitivul duispunea de 1 GB memorie RAM.

Dispozitivul mai dispune de sever FTP integrat și poate găzdui site-uri WordPress sau Joomla. De asemenea, oferă integrare cu servere media iTunes și DLNA pentru streaming-ul de conținut media pe televizoare inteligente, tablete sau smartphone-uri.

PREȚ. În România, Western Digital My Cloud Mirror 4 TB poate fi achiziționat la prețul de aproximativ 1.800 de lei, iar de pe Amazon.co.uk, care livrează și în România în aproximativ cinci zile lucrătoare, la prețul de 240 de lire (1.330 lei).

PRO:

– interfață prietenoasă; ușor de setat

– performanțe bune

– protecție dublă pentru date

– cloud personal

– aplicații mobile pentru acces de la distanță

– un hard disk defect poate fi înlocuit ușor

– design reușit

CONTRA:

– 512 MB memorie RAM; 1 GB ar fi fost mult mai bine

– nu există un director local în computer pentru managementul fișierelor din cloud-ul personal (precum la Dropbox sau Box)

– nu oferă suport pentru imprimante

RATING Gândul: 4.5/5

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Mărturia sfâșietoare a văduvei lui Sorin Anghel, bărbatul măcelărit de interlopi: „Au venit după el...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Se schimbă banii de la 5 iunie 2024! 1.000.000 de români sunt afectați
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
A rămas fără plămân, după ce a fost operat de cancer, deşi avea TBC. Despăgubiri...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
„Vând cireșe cu 2 lei kilogramul” Anunțul viral al unui român. Acesta are, însa, o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
Ungaria vorbeşte despre al Treilea Război Mondial. Ce trebuie să evite Occidentul
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
TAXA REDUSĂ cu până la 50%. Guvernul a anunțat decizia oficială: Rezolvăm această situație
Pensionarii cu venituri mărite în iunie. Când se va face plata
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Astronomii au observat pentru prima dată coliziunea dintre două găuri negre din Universul antic
×